Zpět do obchodu

Registrace

Deset tipů na hry do auta a letadla. Kdo si hraje nezlobí!

Znáte to! Máte dlouhý seznam, co nezapomenout a pro děti berete jedno speciální zavazadlo, na kterém by mohlo být napsáno: zábava na cesty. Ale co vzít na několika hodinové čekání na letišti? Ta nejhorší nuda přepadává děti tam, kde je bambilion omezení a zákazů: v autě, ve vlaku, letadle nebo v jakékoliv čekárně… Podívejte se na naše tipy na hry pro nejmenší. Řadu z nich lze hrát kdekoliv.

  1. Hádej, kdo řídí auto
    Když jedete po dálnici a „není na co koukat“, protože krajina se stejnostejná, můžete si zahrát hru: Hádej, kdo řídí! Pravidlo je jednoduché, než předjedete nějaké auto (nebo než vás někdo předjede), každý zkouší uhodnout, kdo jej řídí: paní, pán, dědeček, babička, hezká paní… Se staršími dětmi si můžete vést statistiku, kdo tipoval nejčastěji správně.

  2. Hádej, na co myslím
    Dítě si zkusí představit nějaké zvíře nebo věc a popsat to. Nesmí ale tu věc zmínit. Ostatní se snaží uhodnout, na co myslí. Například popis může vypadat takto: „Je to zvíře. Je zelené a skáče. Žije to u vody a žere mouchy. V pohádce dostalo pusu od princezny a stal s z něj princ. Co je to?“ Ten, kdo zvíře uhodne, vymýšlí zvíře nebo věc v dalším kole. Hru s námi zvládá hrát i čtyřletý rarášek. Starší si mohou zahrát složitější hru, kdy na něco myslí a ostatní se ho ptají. Dítě může odpovídat jen ano/ne.

  3. Malý Rarášek rozšíření do auta
    „Co bys dělal/a, kdyby ses ztratil/a v obchodě?“ „Jaké speciální jídlo bys uvařil/a drakovi nebo princezně?“ Jazykolamy, hádanky, logické myšlení, jednoduché počty pro předškoláky, hledání rozdílů, bludiště, a mnoho dalších krátkých slovních úkolů představuje rozšíření hry Malý Rarášek. Výhodou hry, je že dospělák určuje směr hry, i když dítě vybere kartičku. Dospělák má možnost volby vybrat jeden ze tří úkolů, podle nálady, šikovnosti a věku dítěte.

    Základní princip je čtení pohádky, která je přerušovaná úkoly, jejich splnění pak posunuje hlavní pohádkovou bytost. Základní hra obsahuje ještě úkoly do města, do lesa, domů a do přírody. Rozšíření s úkoly do auta lze hrát i samostatně. Více najdete zde.

  4. Vymysli slovo na písmeno z SPZ, která jede před vámi
    Dospělák nebo dítě hledají SPZ a čtou je nahlas. Vyberou jedno nebo mohou i všechna písmena, a říkají slova, která těmito písmeny začínají. Jaká slova vás napadají? 

  5. Trénování paměti s nekonečnou větou
    Začněte větou: „Chystám se na piknik (do školy, k moři) a s sebou si beru…“ Každá osoba přidá jednu věc, kterou si vezme na piknik (nebo jiné místo, které si určíte). Ostatní pak musí zopakovat vždy všechny vyjmenované věci a přidat k nim další. Věta začíná třeba: „Chystám se na piknik a s sebou beru koloběžku, lžíci, dalekohled a…“

  6. Počítání tajného pokladu
    Dospělák si vybere jednu věc, kterou po cestě bude počítat. Bude to takový tajný poklad. Pokaždé, když ji uvidí řekne číslo, kolikátá je. Ty se musíš pozorně rozhlížet a zjistit, co dospělák počítá. A co je ten jeho poklad!

  7. Speciální efekty podél cest
    Každý si vymyslí netradiční pravidlo a řekne ho ostatním. Například: „Pokaždé, když uvidím kamion, musím zatroubit.“ Nebo: „Pokaždé, když přejedeme řeku či potok, musím říct žbluňk.“ Zkuste takto ozvláštnit vaši cestu, děti trénují pozornost a soustředění.
    Zkušení hráči na začátku hry nemusí ostatním říkat, jaké je jejich pravidlo. A nechají ostatní hádat, co si vymysleli.

  8. Slovní fotbal
    Hodí se spíš pro starší děti, které poznají, na jaká písmena slova začínají a končí. Pravidlo je jednoduché. První hráč řekne slovo, jaké ho napadlo (např. míč), druhý hráč na něj naváže a vymýšlí slovo začínající na písmeno, na které končilo slovo prvního hráče (na slovo míč – Č – čáp). Třetí navazuje a vymýšlí slovo na začínající na poslední písmeno posledního slova (v našem případě čáp končí na P – postel) a tak to pokračuje a hráči si „slovně přihrávají“.

  9. Písničkář anebo textař!
    Zkuste vymyslet písničku na jedno téma, například: pohádka/kamarádství/podzim. Fantazie se meze nekladou!

  10. Vymyslete co nejvíc zvířat začínající na písmeno „K“
    Tentokrát hra pro ty nejmenší cestovatele. Mohou potrénovat mozkové závity a dospěláci jim samozřejmě mohou pomáhat. Protože zvířat začínající na písmeno „K“ je opravdu hodně! Napište nám, kolik jste jich vymysleli 😊.

 

Šťastnou cestu!

Rarášci

 

Zpět do obchodu